دین و اندیشه

تداوم و جاودانگی نهضت حسینی

شاید قدرتمندترین عاملی که نهضت امام حسین علیه‌السلام را زنده نگه داشت، فرزند گرامی ایشان امام سجاد (ع) بود. ایشان با مواضع قهرمانانه خویش پیام پدر شهیدش را به امت خفته رساند.

خطبه حضرت در کوفه معادلات قدرت را بر هم ریخت به طوری که مردم کوفه از ناعهدی خود و ظلمی که به امام حسین (ع) کرده بودند پشیمان گشته و به گریه افتادند.

همچنین سخنان امام سجاد (ع) در مجلس یزید از درخشان‌ترین خطابه‌های تاریخی است و حاوی مفاهیم عمیق اسلامی درباره حکومت، حاکمین، ظلم و ظالمین است.

امام حسین (ع) که خود فرزند و برادر امام و پدر ائمه علیهم‌السلام است، پیام‌آور انسانیت و ارزش‌های اخلاقی است. عظمت امام حسین (ع) در شهادت ایشان تجلی یافت؛ چرا که شهادت حضرت سبب جاودانگی و پویایی دین، اخلاق و ارزش‌های اسلامی شد.

امام حسین رهبری برای تمام دوران‌ها

بیعت غدیر مصداق اراده الهی بود. خداوند به پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌‌و‌آله فرمود: (يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ)؛ «ای پیامبر! آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده است، کاملاً به مردم برسان. و اگر نکنی، رسالت او را انجام نداده‌ای». (مائده، ۶۷)

انتخاب امام علی (ع) به عنوان ولی و امام، تکلیفی ربانی بود و خداوند ایشان را برای حفظ رسالت آسمانی برگزیده بود. از این رو ائمه (ع) را امانتداران و حافظان وحی می‌دانیم.

امام حسین (ع) در روز عاشورا خطاب به یاران خویش فرمود: «اراده خداوند در کشته شدن ماست، پس صبر کنید».

امام حسین (ع) اعلام کرد: «من برای جاه‌طلبی و کام‌جویی و آشوبگری و ستمگری قیام نکردم، بلکه برای اصلاح در کار امت جدم قیام کردم، می‌خواهم امر به معروف و نهی از منکر کرده و به شیوه جد و پدرم حرکت کنم». این سخنان شعار تمام مظلومانی است که با عزت و کرامت و برای ایجاد اصلاح قیام می‌کنند.

هر جا انقلابی علیه ظلم و فساد رخ می‌دهد، از عاشورا و امام حسین (ع) نیرو می‌گیرد. مظلومیت امام حسین (ع) بزرگ‌ترین و جاودانه‌ترین پیروزی خون بر شمشیر در تاریخ است. عاشورا درس و مکتبی کامل برای جامعه اسلامی است. حتی جوامع غیراسلامی که بر ظلم و بی‌عدالتی شوریدن نیز از عاشورا درس آزادگی گرفته‌اند.

عاشورا، نهضت اسلامی جاودانه

واقعه کربلا در سال ۶۱ هجری، نشان‌دهنده پیروزی خون بر شمشیر و حق بر باطل است. نهضت حسینی نشان داد که جامعه اسلامی رویه‌های فکری اولیه نهضت را که با آگاهی آغاز و با فهم رشد می‌یابد، درک نکرده بود.

بر همین اساس ائمه (ع) پس از امام حسین (ع) بر علم‌آموزی و آگاهی جامعه تأکید می‌کردند؛ تا جوامع اسلامی را برای قیام و انقلاب رشد و تعالی دهند و همواره در انتظار دستیابی مردم به آگاهی انقلابی بودند. از این روست که نهضت عاشورا در نوع خود بی‌نظیر است.

امام حسین (ع) کشتی نجاتی است که تا زمان ظهور امام عصر هر که خود را بدان برساند نجات می‌دهد و هر که از آن روی برگرداند، هلاک خواهد شد. کشتی نوح (ع) تا زمان پایان طوفان محل امن بود و پس از پایان طوفان به کار کسی نمی‌آمد. اما کشتی امام حسین (ع) تا قیام قیامت نجات‌دهنده است.

امام حسین (ع) نهضتی مستمر پایه‌گذاری کرد که از سال ۶۱ هجری تا ابد به دنبال اصلاح است و بر علیه ظالمان در تمام دوران‌ها می‌شورد.

درباره نویسنده

تحریریه الهدی

دیدگاه خود را بنویسید