اخلاق

تکبر، پیامدها و راهکارهای مقابله 

تکبر باعث می‌شود کینه توزی و نفرت حاکم شود، روابط اجتماعی مختل شده و بین گروه‌ها و طبقات جامعه شکاف ایجاد شود، خشم مردم را برمی‌انگیزد و آتش کینه را در آنان شعله‌ور می‌سازد.
افراد متکبر از مردم دور می‌شوند و به همین دلیل مستبدانه رفتار می‌کنند تا جایی که رفتارشان موجب آزار اطرافیان می‌گردد.
خودخواهی و خودپسندی بارزترین ویژگی افراد متکبر است. همواره در پی شنیدن مدح و ستایش دیگران نسبت به خود است حتی اگر بداند سخن دیگران مبالغه‌آمیز و نادرست است. چرا که می‌خواهد کمبودهای خود را بپوشاند بدون اینکه تلاش کند عیب‌های خود را اصلاح نماید.

تکبر و غرور آسیبی است که جامعه را دچار فروپاشی می‌کند و اختلاف طبقاتی غیر منطقی ایجاد می‌کند. این آسیب‌ها اثرات سوء بسیاری در پی دارد.

مطالعات روانشناختی در راستای شناخت بعد روانی تکبر و غرور می‌گوید: تکبر از ناپسندترین رفتارهای انسانی است، رفتاری غیر اخلاقی که علل روانی خود را دارد. این رفتار در دنیای کنونی به طور وسیعی گسترش یافته است تا جایی که اگر فردی صاحب

در همین راستا، یک روانشناس می‌گوید: تکبر ویژگی روحی است که به داشته‌ها و دستاوردهای فرد ارتباطی ندارد. بسیاری از افراد موفق هستند که دچار این رفتار نمی‌شوند و چه بسا افرادی که هیچ دستاوردی در زندگی ندارند اما گمان می‌کنند برتر و باهوش‌تر از دیگران هستند. 

افراد متکبر به دلیل عزت نفس پایین همواره در شک و تردید به سر می‌برند و این تردید باعث می‌شود که برای جبران به اعتماد به نفس ساختگی و غیرطبیعی بدون توجه به آثار و نتیج آن، روی آورند.
این افراد از روی نادانی کوچک‌ترین دستاورد خود را بزرگ و مهم بر می‌شمارند.
در واقع ویژگی‌های خوب و بد انسان بازتابی طبیعی از روان اوست. حال در ادامه به برخی عوامل ایجاد تکبر اشاره می‌کنیم.

اول: ناامنی روانی فرد را دچار احساس ضعیف و بی‌ارزش‌بودن می‌کند؛ و برای جبران آن به غرور و تکبر روی می‌آورد.

دوم: مقایسه خود با دیگران که باعث می‌شود در ارزیابی شخصیت خود دچار مبالغه و زیاده‌روی گردد و درکی غیر واقعی از خود داشته باشد.

سوم: عدم قبول واقعیت و داشتن توهم نسبت به توانایی‌های خود.

چهارم: کینه و حسد نسبت به دیگران و میل به رقابت.

چگونه با افراد متکبر رفتار کنیم؟

مهم‌ترین رفتاری که می‌توان با افراد متکبر داشت عبارت است از:

  • عدم توجه به رفتارهای فرد که به و سیله آنها در پی جلب توجه است و بی‌اعتنایی و نیز عدم مشارکت در گفتگو با او. این بی‌اعتنایی به صورت نامحسوس او را به توقف رفتارهای متکبرانه دعوت می‌کند.
  • بازگرداندن اعتماد به نفس یکی از کلیدهای حل مشکل ناامنی روانی و در نتیجه توقف رفتار متکبرانه است.
  • مهم این است که با متکبر رقابت نکنید، زیرا او همیشه به دنبال اثبات برتری خود است.
  • انسان می‌تواند به وسیله همنشینی با فقرا و شریک شدن در شادی‌ها و غم‌هایشان و برآوردن نیازهای نیازمندان روحیه تعالی و تکبر را در درون خود از بین ببرد.

درباره نویسنده

تحریریه الهدی

دیدگاه خود را بنویسید