سبک زندگی

چگونه روزهای سخت را پشت سر بگذاریم؟

زندگی خوشی و خوشبختی مطلق نیست. منحنی زندگی در خط ثابتی قرار ندارد و بین خیر و ابتلا، سلامتی و بیماری، سختی و آسایش و خوبی و بدی نوسان دارد. گاه آنچنان سختی و بحران‌های مختلف انسان را درگیر می‌کند، که می‌پندارد زمان متوقف شده و امکان عبور از مشکلات را ندارد و در رنج ابدی باقی خواهد ‌ماند. امید خود را از دست می‌دهد و شور زندگی در وی خاموش می‌گردد. در این حال چه باید کرد؟ آیا تسلیم شده و در غم و اندوهی که زندگی را از معنی تهی می‌سازد، غرق شویم یا کاری کنیم و بر مشکلات چیره گردیم؟

روزگار سخت و مشکلاتی که با آن روبه‌رو می‌شویم، سرنوشت و قدر الهی است؛ باید آن را کاملاً درک کرد و با آن روبه‌رو شد و از آن فرار نکرد.

مشکلات و بحران‌های زندگی قدرت تفکر را از انسان سلب می‌کند و در صورتی که تسلیم مشکلات گردیم، یا دچار خشم غیر کنترل‌شده و یا افسرده و گوشه‌گیر می‌شویم. هر دو حالت حاصلی جز بیماری و مشکلات روانی نخواهد داشت.

برای جلوگیری از این مشکلات در دراز مدت باید با واقعیت‌ها رو‌به‌رو شویم و روش مواجهه با سختی و ناملایمات زندگی را یاد بگیریم.

امور با اهمیتی که باید بدانیم و همواره مد نظر داشته باشیم، عبارتند از:

۱- حفظ آرامش و درک و فهم شرایط؛ برخی از امور از اراده انسان خارج است. مهاجرت اجباری و جدایی والدین از جمله همین امور هستند. برخی دیگر از مشکلات قابل حل هستند. فشارهای روزمره، مشکلات کار یا درس و … مستلزم تلاش و‌کوشش بیشتری هستند. حل تمامی این چالش‌ها در درجه اول در گرو حفظ آرامش و عدم اتخاذ تصمیم عجولانه است.

۲- گذشت؛ فراموش کردن اشتباهات دیگران و گذشت کردن، همچنین رهایی از آنچه سبب آزار روح و روان است، درگیری‌های ذهن را کاهش می‌دهد.

۳- درخواست کمک؛ در هنگام مواجهه با مشکل معمولا افراد قدرت اتخاذ تصمیم صحیح را ندارند یا آنچنان دچار سردرگمی می‌شوند که قادر به تمرکز نیستند. در این موقعیت‌ها درخواست کمک نشانه ضعف نیست بلکه دوستی و همراهی حقیقی در موقعیت‌های اینچنینی مشخص می‌گردد. معمولا افرادی که مستقیم درگیر مشکل نیستند به صورت بهتر و بدون سوگیری می‌توانند کمک کنند.

۴- صلح درونی و اندیشیدن بدون استرس؛ افکار منفی را متوقف و خود را از موضع اتهام آزاد سازید. مشکلات همواره همراه انسان است. تمامی افراد در زندگی دچار مشکل و چالش می‌شوند. به این فکر کنیم که همه چیز در زندگی موقتی و گذرا است و خوب و بد همه می‌گذرد.

۵- صبر و شکیبایی؛ با یادآوری واقعه عاشورا و آنچه بر اهل‌بیت علیهم السلام گذشت، تمامی سختی‌ها و مشکلات کوچک و ناچیز می‌نماید.

۶- مثبت نگری و عدم گلایه و شکایت مستمر؛ بدبینی، مشکلات و چالش‌ها را در نظر انسان سخت‌تر از آنچه هست می‌نمایاند. بنابراین مثبت‌نگری و عادت به دیدن نیمه پر لیوان بسیار کمک‌کننده است.

۷- نیروی ایمان؛ ایمان و اراده، معنویات فرد را افزایش می‌دهد و او را در برابر مشکلات قوی می‌سازد. خداوند می‌فرماید: (وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ ۖ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ)؛ «ما انسان را آفریدیم و وسوسه‌های نفس او را می‌دانیم، و ما به او از رگ قلبش نزدیکتریم».

این آیه گوشزد می‌کند که انسان تنها نیست، خداوند به او نزدیک است و از زیر و بم او خبر دارد.

این‌ها برخی از نکاتی بود که به کمک آن‌ها می‌توانیم از سختی‌ها عبور کنیم و آرامش را به زندگی خود بازگردانیم.

درباره نویسنده

تحریریه الهدی

دیدگاه خود را بنویسید