جامعه

تأثیر روابط مجازی بر تقویت وحدت بین مسلمانان

بی‌شک دوستی و روابط دوستانه از ضروریات زندگی اجتماعی و انسانی و یک نیاز فطری است، چرا که نشان‌دهنده پیوند بین اعضای جامعه و نیز ارتباط بین جوامع مختلف است.

گفته می‌شود آدمی را انسان نامیده‌اند زیرا با هم‌نوعان خود انس می‌گیرد.

با توسعه وسایل ارتباطی و ورود اینترنت به زندگی اجتماعی، نوع جدیدی از روابط دوستانه به صورت مجازی ایجاد شده است.

دوستی‌ها در دنیای مجازی به طور پیوسته در حال افزایش است؛ برخی نگران ایجاد روابط مجازی و غیرواقعی هستند، اما با همه این‌ها، این نوع از روابط، خواه ناخواه خود را بر عرصه ارتباطات انسانی تحمیل کرده است.

آنچه برای ما به عنوان مسلمان اهمیت دارد این است که برای رساندن پیامی متعالی بر اساس اصول و ارزش‌های اسلامی وارد روابط و دوستی‌های مجازی شویم. در این شرایط پرهیز از روابط مجازی صحیح نیست، همچنان که نادیده گرفتن ارزش‌ها و اصول در این‌گونه روابط نیز نادرست است.

ارتباطات اجتماعی و مسائل امت اسلامی

در عصر حاضر و با توسعه ارتباطات، مسائل و مشکلات ملت‌ها همانند گذشته محدود به همان ملت و سرزمین باقی نمانده است. ملت‌های اسلامی از بحران‌ها، مشکلات و رنج‌های همدیگر آگاهند. شبکه‌های اجتماعی روابط بین مسلمانان با گرایش‌های گوناگون و از سرزمین‌های مختلف را تقویت کرده است. این امر مسئولیت و وظیفه مهمی را بر عهده اعضای شبکه‌های اجتماعی نهاده است. چرا که بنا بر گفته مشهور رسول گرامی اسلام کسی که به امور مسلمانان اهمیت ندهد، مسلمان نیست.

امروزه امت اسلامی روزگار سختی دارد. مسلمانان عراق، یمن، افغانستان و دیگر کشورهای اسلامی درگیر جنگ و ناآرامی هستند. تروریست و ظلم بر تمامی سرزمین‌های اسلامی سایه افکنده است. از این رو ایجاد روابط مجازی و جهت‌دهی آن در راستای گسترش آگاهی یکی از مهم‌ترین اولویت‌های ما به عنوان مسلمان است. با عضویت در شبکه‌های اجتماعی و ایجاد روابط مجازی می‌توان آگاهی و سواد رسانه‌ای را بالا برد و همچنین بین مسلمانان در سرزمین‌های مختلف هوشیاری اجتماعی ایجاد کرد. شایسته است این آگاهی در راستای ارزش‌های اصیل اسلامی باشد. خداوند در قرآن‌کریم می‌فرماید: (يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ)؛ «ای کسانی که ایمان آورده‌اید! اگر شخص فاسقی خبری برای شما بیاورد، درباره آن تحقیق کنید، مبادا به گروهی از روی نادانی آسیب برسانید و از کرده خود پشیمان شوید». بنابراین دقت و هوشیاری نسبت به اخبار و مسائلی که در جامعه نشر داده می‌شود، به تقویت جبهه داخلی و تضعیف دشمن می‌انجامد.

روابط و دوستی‌های مجازی اگر بر اساس ارزش‌های دینی و اخلاق والا باشد، به تقویت وحدت بین امت اسلامی و ایجاد راه‌حل برای بحران‌ها و مشکلات مشترک کمک می‌کند.

حضرت علی علیه السلام می‌فرماید: «عاقل‌ترین مردم كسی است كه دانش مردم را با دانش خود جمع كند». بر اساس همین حدیث، همفکری و مشارکت جمعی در ایجاد راه‌حل و اصلاح مشکلات امت اسلامی بسیار حائز اهمیت است.

درباره نویسنده

تحریریه الهدی

دیدگاه خود را بنویسید