سبک زندگی

بدی را به شيوه‌ای نیکو پاسخ دهیم

اگر از دیگران رفتاری بد ببینم، یا کاری کنند که سبب نارحتی من شود، چه می‌کنم؟ اگر به ناحق کسی به من ناسزا بگوید، در هنگام رانندگی شخصی راهم را ببندد و معطلم کند، همسایه‌­ام مرا آزار دهد، دوستانم تولدم را فراموش کنند و یا هر نوع رفتار ناراحت‌کننده دیگر، واکنش من چگونه باید باشد؟

رفتارهای ناخوشایند بسیاری سبب نارحتی می‌شوند و بسته به شرایط و روحیات انسان آثار مختلفی بر او دارند. در هر حالتی توهین قابل قبول نیست و اصول اخلاقی و دینی، رفتار و تعامل توهین‌آمیز را مذموم می­‌داند.

دین مبین اسلام بر تبادل احسان و خوش­‌رفتاری تأکید می‌­کند. قرآن‌کریم می­‌فرماید: (إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ)؛ «خداوند نیکوکاران را دوست می‌دارد».

اسلام خواهان جامعه‌ای است که افراد آن در نیکی و احسان به یکدیگر از هم پیشی بگیرند. بدرفتاری و توهین کردن، عبور از حدود اخلاق حسنه است و نزد خداوند، اولیاء و هر خردمندی ناپسند است.

بحث اساسی که در اینجا مطرح می­‌شود، این است که واکنش و عکس­‌العمل ما در مواجهه با رفتار بد و توهین­ آمیز، چگونه است؟

  • برخی رفتار نامناسب دیگران را در دل خود نگه می­‌دارند که تبدیل به نقطه تاریکی در قلب می­‌شود.
  • گروهی دیگر همانگونه که با آنان برخورد شده است، عکس‌العمل نشان می‌دهند و زیاده‌روی نمی‌کنند.
  • برخی دیگر بر این باورند که باید سرسختانه پاسخ دهند و به تلافی رفتار طرف مقابل اکتفا نمی­‌کنند بلکه پاسخی شدیدتر می­‌دهند؛ به این بهانه که می­‌خواهند طرف مقابل را ادب کنند و به او درسی دهند که رفتار خویش را تکرار نکند. به این ترتیب درون آن­‌ها مملو از نفرت، کینه و میل به انتقام می‌شود.
  • گروهی دیگر سعی می­‌کنند متأثر نشوند، نادیده بگیرند و فراموش کنند.

کدام نوع واکنش و عکس­‌العمل معقول­‌تر و مناسب­‌تر است؟

آیا صحیح­‌ترین راه این نیست که در چنین اموری با افراد عاقل و دانا مشورت کنیم و راهنمایی بخواهیم؟

قرآن که کتابی است حکیم و خداوند آن را برای خردمندان فرستاده است، چه می­‌گوید؟ پاسخ قرآن شفاف و صریح است. می­‌فرماید: (ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ السَّيِّئَةَ نَحْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَصِفُونَ)؛ «بدى را به شيوه‌اى نيكو دفع كن. ما به آنچه وصف مى‌كنند داناتريم».

آیه کریمه موافق پاسخ بدی با بدی، واکنش شدیدتر، انتقام کورکورانه و حتی نادیده گرفتن نیست. بلکه ما را به بالاترین سطح از اخلاق و رفتار انسانی که انسان زمینی را در ردیف اولیاء الهی قرار می‌دهد، رهنمون می­‌سازد. شیوه قرآن در برابر بدی، نیکی است. نیکی برتر از خوبی است، یعنی بدی را با بهترین رفتار پاسخ دادن.

قرآن اخلاق والا و فضیلت را برای انسان می­‌خواهد. نه تنها سفارش می‌­کند بدی را ببخشیم و نادیده بگیریم، بلکه به بهترین نحو پاسخ دهیم. در واقع می­‌خواهد نهایت اخلاق والا و متعالی را داشته باشیم، چرا؟

  • این نوع پاسخ­‌دهی، اثرات روانی مثبت برای هر دو طرف و برای جامعه دارد. چرا که رفتار نیکو روح­‌ها را آرام می­‌کند و باعث می­‌شود انسان با رفتار خود احساس راحتی کند. با این کار فرد آزاردهنده نیز از کار خود پشیمان می­‌شود و رفتار خود با دیگران را تغییر می­‌دهد.
  • مقابله به مثل یا واکنش شدیدتر در ارتباط افراد با یکدیگر مشکل ایجاد می­‌کند. اما پاسخ نیکو از ایجاد مشکل جلوگیری می­‌کند. اگر مشکلی نیز باشد آن را از بین می‌­برد.
  • پاسخ نیکو مودت، محبت و اعتماد را جایگزین کینه و نفرت می­‌کند در نتیجه توهین که یک رفتار منفی و مخرب است به یک عامل سازنده در ارتباطات تبدیل می­‌شود.
  • جو جامعه به فضایی مثبت و سرشار از دلگرمی و نزدیکی تبدیل می­‌شود. در نتیجه تنش در جامعه کاهش می­‌یابد و هماهنگی و محبت حاکم می­‌شود.

این­‌ها اموری است که خداوند از جامعه ایمانی می­‌خواهد. در مقابل شیطان می­‌خواهد نفرت و کینه در جامعه حاکم باشد. از همین رو قرآن‌کریم بعد از دعوت به پاسخ نیکو، می­‌فرماید: (وَقُلْ رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ)؛ «و بگو: پروردگارا، از وسوسه‌های شیاطین به تو پناه می‌برم».

شیطان انسان را وسوسه می­‌کند که بدی را با بدی بیشتر پاسخ دهد و تمامی روابط اجتماعی را تخریب کرده و کینه و نفرت را در جامعه رواج می‌دهد. از این رو هنگامی که از رفتار و کردار کسی آزرده خاطر می‌شویم، باید از شر وسوسه­‌های شیطان به خدا پناه ببریم. زیرا وسوسه­‌های شیطان همه چیز و به خصوص روابط اجتماعی را دچار تنش می­‌کند.

روابط اجتماعی قوی و مثبت برای جامعه سازنده و سبب پیشرفت آن است. امری که شیطان آن را نمی‌پسندد و تفاوتی بین شیاطین انس و جن وجود ندارد. بنابراین باید از شیطان که عامل نشر کینه و دشمنی است به خدا پناه ببریم و فرمان خداوند را عمل کنیم که می­‌فرماید: «بدى را به شيوه‌اى نيكو دفع كن. ما به آنچه وصف مى‌كنند داناتريم». خداوند رفتار و گفتار دیگران را می‌­بیند و خود جزای آن را در آخرت می­‌دهد.

درباره نویسنده

تحریریه الهدی

دیدگاه خود را بنویسید